Nyckelbiotopsregistreringar i samband med avverkningsanmälan

Nyckelbiotopsinventeringen orsakar bekymmer för skogsägare på många olika sätt. Men mest bekymmersamt är det kanske när nyckelbiotoper registreras i samband med avverkningsanmälan. Då har skogsägaren redan planerat in intäkten och sannolikt bestämt vad pengarna ska användas till. Det är långtifrån självklart att det finns andra bestånd att avverka istället.

Många har redan gjort sina frivilliga avsättningar på andra platser, och den som vill byta ut sin gamla avsättning mot den nya nyckelbiotopen riskerar att bli kritiserad för att avsättningarna inte är permanenta. Miljörörelsen har ofta kritiserat skogsbruket för att de frivilliga avsättningarna inte garanteras ett skydd på obegränsad tid. Men när nya nyckelbiotoper plötsligt tillkommer blir det kanske skogsägarens enda möjlighet. Att avverka ett område man valt ut som frivillig avsättning känns nog olustigt för de flesta, och för andra är det inte alls en möjlighet som ersättning för nyckelbiotopen.

Samtidigt måste man fråga sig vad som är syftet med att registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälan. Skogsstyrelsen bedyrar gång på gång att det inte finns något syfte att stoppa avverkningar. Men då undrar man varför man gör det. Den som avverkningsanmält ett skogsområde har ju för avsikt att avverka det. Det måste också vara Skogsstyrelsens utgångspunkt. Vad certifieringen reglerar lägger man sig ju inte i, enligt egen utsago. Vid avverkningsanmälan står därför Skogsstyrelsen inför ett val att släppa igenom avverkningen med generell hänsyn, eller att bestämma sig för att skydda området formellt.

Om man väljer att släppa igenom avverkningen hjälper ingen nyckelbiotopsregistrering vid den tillsyn som kan bli fallet – om man förstås inte vill använda det som ett påtryckningsmedel.

Vill man skydda området formellt finns heller inget skäl att först registrera en nyckelbiotop. Beslutet måste ju tas på tämligen kort varsel. Frågan blir då om området är tillräckligt skyddsvärt oavsett om det är en registrerad nyckelbiotop eller inte.

Skogsstyrelsen kan förstås också ge råd om att skogsägaren kan avsätta området frivilligt. Även det går minst lika bra utan en nyckelbiotopsregistrering – om man inte vill använda det som ett påtryckningsmedel förstås.

Om skogsägaren efter rådgivning och av fri vilja väljer att avsätta området kan man möjligen i efterhand registrera det som nyckelbiotop. Detsamma gäller om skogsområdet ges ett formellt skydd. Då kan det vara del av ett underlag kring hur olika naturvärden är fördelade i landskapet.

Skogsstyrelsen ska nu internt utreda huruvida man ska fortsätta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälan. Det är klokt. Resultatet kommer helt avgöra trovärdigheten i myndighetens försäkran att nyckelbiotoper inte registreras för att stoppa avverkningar.

 

5 tankar på “Nyckelbiotopsregistreringar i samband med avverkningsanmälan

  1. Harald Säll

    I stort sett kan varje bestånd bli en nyckelbiotop. Troligen blir många slutavverkningar med bra och mycket generell hänsyn nyckelbiotoper de första decennierna efter avverkning.
    Nyckelbiotop var tänkt som stöd och råd för att skapa biologiska värden i stället har det förvrängts till ett reaktivt system som kommer att reducera biologiska värden och samtidigt stjäla ekonomiska och sociala värden från de som gjort något bra. Hur galet får det bli?

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Leif Öster

    Mycket intressant fråga Gunnar tar upp. Den svenska modellen om frihet under ansvar bygger på att vi skogsägare ansvarar för att vi har kunskap om eventuella höga naturvärden i våra skogar

    Det är just därför alla skogsägare borde ha en aktuell grön skogsbruksplan som ger en utomordentlig vägledning i detta. Det har sagts mig att det är ytterst få med gröna skogsbruksplaner som fått en avverkning stoppad på det sätt Gunnar beskriver. Med en grön plan och ett medlemskap i en skogsägareförening minskar risken dramatiskt.

    Finns det höga naturvärden utpekade i planen, kan man i lugn och ro anmäla planerade åtgärder för samråd och ingen avverkning behöver stoppas.

    När det gäller skogsstyrelsen agerande kan det vara på sin plats att påminna att regeringen, den 1a september 2017 i ett pressmeddelande gav dem uppdraget att under hösten 2017 starta arbetet med en nationell inventering av just nyckelbiotoper. Och det är väl vad de gör just nu.

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. Niklas

    Enklaste vore helt enkelt att skippa kravet på avverkningsanmälningar i sin helhet. De områden som samhället vill skydda, kan ju ske via t.ex. Komet-programmet.

    Gillad av 1 person

    Svara
  4. Pingback: Rättssäkerhet i samband med nyckelbiotopsinventering | Naturvård med mina ögon

Lämna en kommentar