Det är bra att några vill avverka naturvärdesträd

Skogsbruket blir alltmer detaljreglerat. Förutom att skogsvårdslagens föreskrifter blivit mer omfattande tillämpas nu artskyddsförordningen och andra delar av miljöbalken på skogen. Därtill kommer certifieringsbestämmelser. Friheten att själv välja vilka träd som ska sparas är idag väldigt liten om man inte vill ta mer hänsyn än vad bestämmelserna kräver. Samtidigt höjs röster för att skogsvårdslagen ska göras ”tydligare”, vilket nästan alltid innebär mer detaljreglerad eller schabloniserad.

Bland annat anges i skogsvårdslagens föreskrifter att grova lövträd, ovanliga trädslag och träd av mycket hög ålder ska lämnas kvar. Sådana träd kallas ofta för naturvärdesträd. Att lämna sådana träd är självklart för de flesta skogsägare och det är givetvis bra med styrmedel som bidrar till att sådana träd blir kvar. Men det får aldrig bli ett absolut krav.

För ett skogsbolag som alltid arbetar med ungefär samma sortiment är inte bestämmelserna ett problem, och inte heller för de flesta enskilda skogsägare. Men jag tror det är viktigt att vi håller öppet för de skogsägare som vill ha en egen inriktning på sitt skogsbruk eller som vill använda specialsortiment. Många ser en möjlighet i udda trädslag exempelvis för finsnickeri ,och jag tror absolut att det finns en potential att ta betalt för gamla tallar med smala årsringar. Men ska vi få fram mer av sådana sortiment måste de få användas. Det är de skogsägare som ser ett användningsområde för  t.ex. sälg, rönn och körsbär som särskilt gynnar dem i röjning och gallring. Den som tror sig kunna ta bra betalt för gammal fura överhåller tallskogen.

Men innebär reglerna att träden inte får avverkas kommer ju det tänkta mervärdet för sortimenten plötsligt decimeras till något ekonomiskt värdelöst. Den som  tror att skogsägarna inte förstår detta underskattar skogsägarkåren. Därför är det olyckligt när överhållna eller sparade skogsområden och träd, bara för att de uppnått en viss ålder eller är av ett visst trädslag, klassas som nyckelbiotop, hänsynskrävande biotop eller naturvärdesträd.

Skogssektorn tillsammans med Skogsstyrelsen tar nu fram målbilder för god miljöhänsyn, vilket innebär att man förtydligar vilken hänsyn som eftersträvas. Det är utmärkt – så länge det tydliggörs att det just är målbilder, som faktiskt inte alla behöver följa. Men det blir farligt när samma riktlinjer blir lag eller certifieringsregler. Även den som vill bedriva ett hållbart skogsbruk utan att följa schablonerna bör kunna certifiera sig. Det gäller inte minst den som vill satsa på ovanliga sortiment.

De som vill avverka naturvärdesträden är ofta de som tydligast bidrar till variationen i skogslandskapet.

Annonser

One thought on “Det är bra att några vill avverka naturvärdesträd

 1. Niklas

  Kom ihåg att dessa målbilder ingalunda är skogsägarens egna målbilder utan dessa målbilder är pådyvlade ovanifrån. Skogsägaren har ofta egna mål med sin skog.

  Dessutom är jag övertygad om att naturvården skulle tjäna stort om markägaren finge bestämma fritt över sin egen skog, utan att riskera bli omyndigförklarad av vissa myndigheter och domstolar när det gäller naturvård och kulturvård. Med dagens idiotiska regler skulle jag inte dra mig för att hugga bort naturvård i preventivt syfte, även om Gunnar tycker det är fel.

  Att lämna skog till naturvård är alltför ofta att kasta pengarna i sjön. Och avverkningsmogen skog är värd mycket pengar. Särskilt om diverse specialsortiment kan tas fram. Gör man det själv, så hamnar ju förädlingsvinsten i den egna fickan.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s